leonardomediakademia@gmail.com

+36 42 788 430

4400 Nyíregyháza, Báthori u. 5.

Hernád áttörés „extrém túra” 2013

Fontos tudnivalók

A túra nehézsége:

A gyalogtúra átlagosan sportos erőnléttel végigjárható. A Szlovák Paradicsom túrái fizikálisan nem nehezek, viszont elengedhetetlen a magabiztos koordináció.
A szurdokok túrái csak egy irányban járhatóak, ami azt jelenti, hogy nincs visszafordulási lehetőség. A szurdokokban való túrázást a sziklafalhoz erősített fémlétrák és láncok teszik lehetségessé, melyek olykor 10-20 m magasak és vízesések mellett vezetnek. A Szlovák Paradicsomban való túrázáshoz semmilyen sziklamászó-technika nem szükséges, de elengedhetetlen a túrázási tapasztalat. A turistautak mindenki számára szabadon járhatóak, évente sok ezren keresik fel a vadregényes szurdokokat (gyerekek is), a balesetek ritkák.

Az alábbi eszközöket szükséges a túrára magaddal hoznod:

  • Túrabakancs vagy annak megfelelő lábbeli (pl. egy jól bejáratott surranó is megteszi) A gumicsizma ide nem megfelelő, mindenképpen olyan lábbelire van szükség, ami fogja a bokát és a létrákon biztos, csúszásmentes állást biztosít. Olyan bakancsban gyere, amit már régóta használsz.
  • Egy kb. 25 literes hátizsák (iskolatáska méretű)
  • Meleg ruházat réteges öltözködésnek megfelelően a túrázáshoz. A legjobb egy olyan túrakabát, ami belülről polár bélésű, kívülről meg szél és mérsékelten vízálló.
  • Esőruházat. A legcélszerűbb olyan esőkabátot és esőnadrágot hozni, amelyik ún. lélegző (pl. Gore-Tex) anyagból készült. A jó minőségű esőkabát és esőnadrág fontosságát külön hangsúlyozzuk, kérjük, mindenképpen fordíts erre kellő figyelmet!
  • legalább 1 garnitúra pótruházat (póló, melegítő, pulóver), ami vízhatlan csomagolásban van
  • kulacs, vagy legalább 1,5 liter folyadék. Ezen felül, (ha van) egy 1 vagy 1,5 literes fém termosz meleg teával.
  • gyógyszerek (fájdalomcsillapító), sebtapasz, kötszer
  • Turista térkép (ha van), de színes nyomtatott verziót adunk mindenkinek. Egyébként a helyszínen valószínűleg vásárolható is. eredeti, nyomtatott verzió.
  • Tájoló (ha van)
  • A határátlépéshez magyar állampolgárok részére a személyazonosságot bizonyító úti okmány: útlevél vagy kártyás személyi igazolvány

Ha új bakancsod van, a túra előtt járasd be, nehogy az túrázás alatt törje fel a lábad! Ha tudod magadról, hogy a térded nem bírja a nagy ereszkedéseket, akkor hozz magaddal egy pár összecsukható túrabotot!

Időjárás: Az Alacsony-Tátrát a változékony időjárás jellemzi: tavasszal és ősszel a levegő hőmérséklete 15-20 °C közt várható, nagyobb magasságban azonban csak 5-6 °C körül. A Szlovák Paradicsom nyirkos völgyeit csak naponta néhány órán át éri napsütés, így itt hűvösre kell számítani (5-6 °C a völgyekben). A hegycsúcsokat késő ősszel és tavasz végén hó borítja.